Fredrik Blomqvist, författare till Rik matematik och Lust och fägring.
Fotograf: Lisbet Spörndly

Fredrik Blomqvist

Fredrik Blomqvist (f. 1986), bosatt i Mariefred, är författare och läromedelsutvecklare, verksam som projektledare inom skolforskning vid Mälardalens universitet och författare till Rik matematik-serien som ges ut av Studentlitteratur (från början Bonnierförlagen Lära som sedermera förvärvades av Studentlitteratur).

Lust och fägring är hans skönlitterära debut.

Biografi

Fredrik Blomqvist föddes under den korta period då Fredrik var ett populärt namn: 80-talet. Han växte upp i Tortuna, två mil norr om Västerås, i ett Sverige som något nostalgiskt kan beskrivas som bygdegårdarnas, tryckartävlingarnas och britpopbandens Sverige. Det var den tid då Saabarna rullades ut på löpande band från Stallbackas bilfabrik, skolan kommunaliserades och fotbollslandslaget skrev in sig i historien och folkets hjärta genom att bjuda på en bragd i fotbolls-vm i USA, 1994.

Som barn var han pratglad, envis, vetgirig och akademisk och inte mycket har förändrats i dessa avseenden under årens lopp. Om något har tillståndet förvärrats. Utöver att spela fotboll och hockey som nästan alla andra spenderade han mycket tid med farmor och farfar. Farfar Ivan, beläst arbetare från Ådalen, var hans idol. Mellan schackpartierna och läsningen frågade den unge Fredrik sin farfar om hur saker och ting förhöll sig och om hur det var förr. Farfadern berättade och barnbarnet lyssnade.

Efter att ha lämnat Rudbeckianska gymnasiet i Västerås (”tagit studenten” som det kallades trots att själva examinationen avskaffades 1968) och genomfört värnplikten (innan också den avskaffades, låt vara kortvarigt) började Fredrik på lärarprogrammet. Efter en fantastisk studietid i Uppsala, djupt insyltad i både det ena och det andra vid Norrlands nation, avslutade han till sist studierna med en masterexamen i statskunskap – och genom att gifta sig och bilda familj, 26 år gammal.

Fredrik kom sedermera att arbeta med skolforskning vid Mälardalens universitet, först i projektet Theorizing teacher use of curriculum material within mathematics classroom practice, sedan som projektledare för Framtidens läromedel-projektet. Som projektledare har Fredrik lett utvecklingen av ett forskningsbaserat grundläromedel i matematik, som utvecklats tillsammans med ett team av lärare, skolforskare och skolledare. Läromedlet har sedermera vidareutvecklats av Fredrik med kollegor till Rik matematik-serien som ges ut av Bonnierförlagen Lära.

När svår sjukdom drabbade den unga familjen Blomqvist följde en period av sorg och förtvivlan som fick Fredrik att börja skriva på ett skönlitterärt alster. Skrivandet uppstod som en anpassning till nya livsvillkor, ett slags terapi, vilket mynnade ut i hans skönlitterära debut, Lust och fägring, utgiven av Lava förlag.

Idag skriver Fredrik på Morden i Mariefred, en serie kriminalromaner som utspelar sig i den gamla trästaden ett stenkast från Gripsholms slott vid Mälarens strand.